tuinbewatering-768x512.jpg

Een caption

  • Bewater je gazon tijdig met een tuinslang: als het gras van je gazon niet genoeg water opneemt, krijgt het een blauwgrijzige kleur. Vermijd dit door regelmatig te bewateren met een tuinslang. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de buitenlucht.
  • Gebruik een gieter voor potplanten: met een gieter zorg je ervoor dat potplanten genoeg water krijgen. Een tuinslang is hiervoor afgeraden, aangezien je al gauw te veel water geeft. Planten hebben zuurstof nodig en te veel water kan daarom nefast zijn.
  • Vang regenwater op met een regenton: met een regenton verzamel je over verloop van tijd water dat perfect geschikt is voor tuinbewatering. In tegenstelling tot kraanwater zit er geen kalk in en heeft het meteen de juiste temperatuur. Sommige gemeenten moedigen het gebruik van regentonnen voor het opvangen van regenwater zelfs aan met subsidies, omdat riolen zo minder worden belast.
  • Kies voor een automatisch bewateringssysteem voor je hele tuin: ben je weinig thuis of heb je te weinig tijd voor tuinbewatering? Dan is een automatisch bewateringssysteem ideaal. Zo krijgen je planten altijd voldoende water zonder dat je er zelf iets voor moet doen.
33591_1308645

  • Maak slim gebruik van water: je kan regenwater opvangen met een regenton, maar er zijn nog meer manieren om water te besparen. Zo is het slim om alleen te sproeien als de grond écht droog is en om planten ’s avonds of ’s ochtends water te geven. Heb je een automatisch bewateringssysteem? Zet de sproeiers dan één keer per week een uur aan in plaats van elke dag een paar minuten.
  • Denk aan de diepere wortels van je planten: wil je de diepere wortels van een plant bereiken? Dan gebruik je een PVC-buis om gericht te bewateren. Dit is vooral handig wanneer de grond om de plant heen erg droog is. Het maken van dijkjes en geulen is ook een optie als je het niet wil riskeren om de wortels van je plant te beschadigen.
  • Omzeil de zon: bewater je planten in de middag en schijnt de zon? Dan is de kans groot dat dit water grotendeels verdampt voordat het goed doordringt in de grond. Vooral in de zomer is het dus belangrijk om de zon zoveel mogelijk te omzeilen. Zo raden we aan om ’s ochtends of ’s avonds te bewateren en takjes en bladeren te gebruiken om de grond om de plant heen te bedekken.
  • Houd rekening met verschillen tussen plantensoorten: elke plant heeft een andere hoeveelheid water nodig. Het is dus lastig om te bepalen wat te veel of te weinig water is als je meerdere soorten in je tuin hebt staan. Probeer daarom soorten planten naast elkaar te zetten die een gelijkaardige hoeveelheid water nodig hebben.